skip to Main Content
Vuorimänty – Tee Hoitoleikkaukset Juhannuksen Tienoolla
Vuorimänty odottaa typistämistä kesällä 2015.

Vuorimänty – tee hoitoleikkaukset juhannuksen tienoolla

Artikkelisarjat: Kasvien / Viheralueiden hoito

Vuorimänty – tee hoitoleikkaukset juhannuksen tienoolla

Olemme taas siinä vaiheessa vuotta, että on tullut aika kiinnittää huomiota vuorimäntyihin ja etenkin niiden vuosikasvaimiin. Vuorimänty (Pinus mugo) voi kasvaa jopa 3-4 metriseksi vinorunkoiseksi puuksi vapaasti kasvaessaan, joten mikäli kasvista haluaa tuuhean ja pensasmaisen, kannattaa todella muistaa typistää vuosikasvut joka ainoa vuosi! Typistämisen ansiosta vuorimänty haarottuu ja oksanvälit eivät kasva niin pitkiksi, vaan kasvista tulee tuuheampi.

Typistäminen

Typistämisellä tarkoitetaan uuden vuosikasvun lyhentämistä – joko oksasaksilla tai paljain käsin. Naapurin lasten kanssa typistelimme pihallani olevaa vuorimäntyä ihan vain omia sormiamme käyttäen. Typistettäessä on tärkeää muistaa, ettei leikkaa puutunutta osaa, sillä vanhaan kasvustoon ei kasva uusia silmuja. Vuosikasvusta voi huoletta poistaa ainakin puolet, tai jopa kaksi kolmasosaa. Lähekkäin olevia vuosikasvuja voi myös typistää eri mittaisiksi, jolloin kasvi säilyttää luonnollisemman muodon. Typistäminen kannattaa aloittaa jo taimen ollessa vielä pieni, jotta se kasvaa alhaalta asti tuuheaksi.

Onko vuorimänty pakko typistää?

Kasvivalintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, minkä kokoisiksi kunkin kasvin odotetaan tulevan täysikasvuisina. Suositeltavaa on valita kasvupaikalleen luontaisesti sopivia kasveja, jolloin niiden leikkaustarve on vähäisempi. Kaikki ylimääräinen leikkaaminen kannattaa minimoida, ellei sitten satu harrastamaan muotopuita ja -pensaita. Pienemmissä tiloissa onkin suositeltavampaa korvata vuorimänty  kääpiövuorimännyllä. Kääpiövuorimännyt ovat normaalin vuorimännyn pienikokoisia, hidaskasvuisia lajikkeita. Kääpiövuorimännyissä on lajikkeita, joiden vuosikasvut eivät vaadi leikkaamista, mutta halutessaan toki niitäkin voi typistää. Normaaliakaan vuorimäntyä ei tietenkään tarvitse typistää, ellei halua. Monesti kasvutavan takia sitä vain suositellaan.

Yleistä havujen leikkaamisesta

Yleensä paras ajankohta havukasvien leikkaamiselle on kevättalvella ennen kuin kasvit ovat lähteneet kasvamaan, tai loppukesällä kasvun päätyttyä. Talvella tehtävät leikkaukset tulee ajoittaa suojasäälle. Pienet hoitoleikkaukset, kuten vuorimäntyjen vuosikasvujen typistäminen, voidaan hyvin tehdä kesälläkin. Joidenkin neuvojen mukaan juhannuksen tienoolla on sopiva aika typistää vuosikasvut, silloin ne ovat jo ehtineet kasvaa melko pitkiksi.

Viime vuonna kirjoittelin hieman enemmänkin havujen leikkaamisesta. Jutun pääset lukemaan tästä: https://www.kiviteos.fi/havujen-leikkaaminen/.

Mikäli havuja ei jostain syystä pysty leikkaamaan itse, voi apua pyytää ammattilaiselta. Palveluihimme kuuluu piha- ja vihersuunnitelmien sekä kivituotteiden lisäksi myös kaikki pihan hoitotyöt. Kotipihalla (tai vapaa-ajan asunnon pihalla) teetetty viheralueiden hoitotyö on kotitalousvähennyskelpoista (http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys).

vuorimänty vuosikasvu Vuosikasvut ovat kylmästä alkukesästä huolimatta kasvaneet melko pitkiksi.
Havujen leikkaaminen Tämän vuorimännyn vuosikasvaimet kaipaavat typistämistä.
Vuorimännyn typistäminen Tämä vuorimänty on typistetty. Näyttää paljon tuuheammalta kuin ennen toimenpidettä.

HUOMIO! Kuvat saa aukeamaan isompana klikkaamalla kuvaa. Kuvatekstit eivät valitettavasti näy isommassa kuvassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku