skip to Main Content

Graniittiportaat – Yksityispiha, Pyhäjärvi

Graniittiportaat

Viimeviikolla olimme kaksi päivää naapurikunnan puolella asentamassa kiviä erääseen yksityispihaan. Vanhat, väliaikaiset kuormalavoista tehdyt portaat korvattiin jyhkeillä massiivikiviportailla, ja portaiden edustalle tehtiin pieni laatoitus, jonka toinen reuna tuettiin mustalla poltetulla reunakivellä. Asiakkaan toivomuksesta portaista tehtiin todella isot, niillä on tilaa oleskeluun ja esimerkiksi ruukkuistutuksille. Portaat ja laatoitus tehtiin poltettupintaisesta Oulaisten ruskeasta graniitista. Porraskivet ovat kooltaan 150 x 380 x pituus mm ja laatat 50 x 300 x 300-630 mm. Portaissa on kolme askelmaa siten, että ylin taso on pelkkä askelmakivi ja kaksi alempaa tasoa ulottuvat talon seinään saakka. Nousu tapahtuu kahdesta suunnasta.

Valmiit portaat. Edustan laatoitus pestiin lopuksi lämpimällä vedellä.

Valmiit portaat. Edustan laatoitus pestiin lopuksi lämpimällä vedellä.

 

Ensimmäisenä asennuspäivänä tehtiin pohjat portaille ja asennettiin kahden alimman askelman massiivikivet. Talon isäntä oli pyöräkuormaajan kanssa mukana asennustöissä. Massiivikivien asentamisen jälkeen tehtiin toisen askelman taustatäyttö (toisen askelman leveydeksi haluttiin 1000 mm, joten massiivikivien lisäksi toisessa askelmassa käytettiin vastaavaa laattaa kuin edustan laatoituksessakin 620 mm pitkänä. Lisäksi ensimmäisenä päivänä tehtiin pohjia valmiiksi edustan laatoitusta varten. Isäntä jäi niitä tärylevyn kanssa tiivistämään vielä kun lähdimme.

Alimmat porraskivet alkavat olla paikoillaan.

Alimmat porraskivet alkavat olla paikoillaan.

Alimman portaan taustatäyttö tehtiin kivituhkalla.

Taustatäytöt tehtiin kivituhkalla.

 

 

 

 

 

 

Ensimmäisen asennuspäivän jälkeen portaat näyttivät tältä.

Ensimmäisen asennuspäivän jälkeen portaat näyttivät tältä.

 

Toisena päivänä töitä hankaloitti pakkanen. Yöllä oli ollut sen verran pakkasta, että kivituhka oli päässyt jäätymään varotoimenpiteistä (uretaanilevyt) huolimatta. Lämpötila taisi pysytellä pakkasen puolella koko päivän, joten sulattamisen sijaan piti tyytyä hajottamaan jäätyneet paakut mahdollisimman pieniksi. Saimme kuitenkin reunakivet asennettua (niiden alle laitettiin hieman maakosteaa betonia, jotta pysyvät paremmin paikallaan) ja portaiden keskitasanteen laatoituksen sekä edustan laatoituksen ladottua. Ylintä porrasaskelmaa emme voineet laittaa ihan paikoilleen asti, koska ovenpielen laudoitusta pitää hieman fiksata, että kiven saa kunnolla paikoilleen. Isäntä aikoi viimeistellä sen myöhemmin. Ylin askelmakivi on muutenkin hieman epävarma tapaus, se tullaan todennäköisesti vaihtamaan isompaan kiveen ensi kesänä.

Porraslaatoitus valmis, edustan laatoituksen pohjien viimeistelyvaihe menossa.

Porraslaatoitus valmis. Ylin askelma vielä paikoilleen!

Portaat viimeistelyä vaile valmiit. Reunakivet paikoillaan.

Portaat viimeistelyä vaile valmiit. Reunakivet paikoillaan.

 

 

 

 

 

 

Laatoitus valmistumassa. Muutamaa kiveä piti leikata, jotta laatoituksen sai passattua paikoilleen.

Laatoitus valmistumassa. Muutamaa kiveä piti leikata, jotta laatoituksen sai sopimaan paikoilleen.

 

Isojen porraskivien paikoilleen saaminen hieman mietitytti etukäteen, mutta ne sai pyöräkuormaajalla laskettua liinojen avulla lähes paikoilleen, joten se menikin yllättävän hyvin. Portaiden lisäksi pihalla tehdään muitakin kunnostustöitä. Talon edustalla oleva melko laaja nurmialue kunnostetaan ja sitä hieman laajennetaankin (pusikot pois). Samalla pihan reunalle tehdään korotettu istutusalue. Istutusalueen reunat tehdään paikalla olevista isoista kivistä, sekä tontilla ennen olleen rakennuksen kivijalasta. Kunnostustyöt on aloitettu tänä syksynä siten, että poistettavat pensaikot on poistettu ja maanpintaa tasattu. Lisäksi istutusalueen ”runko” alkaa olla valmis. Istutusalueelle teimme luonnossuunnitelman kasviehdotuksineen. Istutusalueelle haluttiin kohtuullisen moderni ja ilmava ilme, joten kasvit painottuvat pensaisiin ja mätästäviin perennoihin. Varsinaisesti istutusalueen toteuttaminen jää keväälle 2015.

Tällaisista talon/pihan kunnostustöistä kannattaa hakea kotitalousvähennys, jonka omavastuuosuus vuonna 2014 on 100 € / hlö ja maksimivähennys 2400 € / hlö. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä löytyy Verohallinnon sivuilta. Uudisrakennuksiin kotitalousvähennystä ei myönnetä.

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku