skip to Main Content
Pihan Kunnostaminen – Rivitaloasunnon Etupihan Uusi Ilme

Pihan kunnostaminen – Rivitaloasunnon etupihan uusi ilme

Pihan kunnostaminen – Rivitaloasunnon etupihan uusi ilme

Pihan kunnostaminen alkaa taas pikkuhiljaa olla ajankohtainen puheenaihe. Mitä lähemmäksi kesää mennään, sitä enemmän alkaa pihaihmisillä poltella pääsy pihatöihin. Jollakulla taas saattaa stressitaso kohota samaa vauhtia, koska jotain pitäisi pihalle tehdä, mutta ei oikein tiedä mitä. Tällaisissa tapauksissa apuun kannattaa pyytää pihasuunnittelija, jonka kanssa voi yhdessä katsoa parhaan mahdollisen menettelytavan juuri Teidän pihanne kannalta.

Ajattelin tässä esitellä erään kunnostuskohteemme viime kesältä. Kyseessä on rivitaloasunnon etupiha, joka kaipasi hieman ilmeen kohentamista. Luonnonkiveä haluttiin käyttää, mutta kiville ei saanut tulla liikaa hintaa. Luonnonkivihän on tunnetusti kalliimpaa kuin betoni, mutta vastaavasti se myös kestää kauemmin ja korottaa asunnon arvoa (sekä sisällä että ulkona käytettynä).

Rivitaloasunnon etupiha oli ollut melko vähäisellä / olemattomalla hoidolla jo pidemmän aikaa. Ovelta johti liuskekivikäytävä varsinaiselle kulkuväylälle ja oven toisella puolella oli pieni istutusalue, jossa kasvoi vuorenkilpiä. Muuten piha oli nurmikkoa. Vuorenkilvistä haluttiin eroon, mutta jonkinlaista pientä  helppohoitoista istutusaluetta etupihalle kuitenkin haluttiin.

Pihan kunnostaminen aloitettiin (tekemäni kunnostussuunnitelman hyväksymisen jälkeen) kaivamalla oikeastaan koko alue auki. Kaikki kasvillisuus poistettiin ja kuljetettiin pois. Maata kaivettiin sen verran, että eloperäinen maa-aines saatiin kokonaan pois kiveysten alta. Maa-ainekset pyrittiin hyödyntämään paikan päällä. Eloperäinen maa-aines päätyi tulevan istutusalueen pohjamaaksi. Istutusalueelta poistettava pohjamaa (hiekka) taas käytettiin kiveysten alla. Lisäksi hankittiin jonkin verran uutta kasvualustaa (multaa säkkitavarana) istutusalueelle ja kivituhkaa kiviasennuksiin.

Etupihalle ei jätetty nurmikkoa ollenkaan, vaan oven toinen puoli kivettiin kokonaan (tarve mm. pyöräparkille). Toiselle puolelle tuli pieni kiveysalue ja istutusalue. Kiveykset tehtiin käytävää lukuun ottamatta lohkopintaisella ruskealla graniitilla. Vastaavaa kiveä, hieman pidempänä, käytettiin myös sokkelinvieruksen ja istutusalueen reunustamiseen. Käytävä laatoitettiin vaalean harmahtavan / kellertävän sävyisellä poltettupintaisella graniittilaatalla (Viitasaaren keltainen graniitti). Samalla kivellä päällystettiin myös betoninen porrasaskelma. Kiveys tuettiin käytävän ja naapurin nurmialueen puolelta graniittisella (kurun harmaa) poltettupintaisella reunakivellä.

Pihan kunnostaminen, lähtötilanne Tältä etupiha näytti ennen kunnostamista (kuva huhtikuulta 2014).
pihakiveys_pohjat Nurmikko poistettiin ja eloperäinen maa-aines vaihdettiin kiviainekseen.
reunakivi_harmaa_poltettu Kiveys tuettiin kaikilta avoimilta sivuilta poltetulla graniittireunakivellä.
kunnostettu istutusalue
Valmis piha. Elokuussa kukkivat liljat ja punahatut.

Kasvivalinnat tehtiin edullisuutta ajatellen. Suurin osa taimista oli jakotaimia tai muita lahjoituksia. Vain muutama perenna ostettiin varta vasten. Myös kivivalinnat tehtiin projektin kokonaishintaa silmällä pitäen. Rakentamisessa käytettiin paljon tehtaaltamme löytyviä poistoeriä, jotka valittiin kohteeseen jo kunnostussuunnitelmaa laatiessa. Nämä poistoerät kävivät suoraan tai hyvin pienellä työstämisellä kohteeseen. Ainoastaan portaiden (myös takapihan porrasaskelma verhoiltiin) pinnoitukseen käytetyt kivet vaativat enemmän työtä.

Lohkopintainen kivi on varsinaisen tuotannon sivukivenä syntyvää 2-laatuista pihakiveä, joten sen neliöhinta on huomattavasti priimaa edullisempaa. Asentaminen on toki työläämpää, koska kivissä voi olla aika isojakin korkeuseroja. Omana työnä tehtynä tämä seikka ei useinkaan haittaa, vaan omatoimiset pihanrakentajat valitsevat mielellään tämän vaihtoehdon. Tästä linkistä löytyy erään asiakkaan itse toteuttama sokkelinvieruskiveys vastaavasta kivestä.

Tuote löytyy myös verkkokaupastamme, tässä linkki suoraan tuotesivulle: https://www.kiviteos.fi/tuote/harkkokivi-verhouskivi/.

Näyttää varsinaiset edustuskuvat kohteesta jääneen ottamatta. Täytyy kesän tullen käydä napsimassa muutama hyvä kuva kunnostetusta pihasta, ja laittaa tänne näkyviin.

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia
  1. Täällä mietin jo nyt ensi kesää ja pihan kunnostamista ja viherrakentamista. Kiva, kun esittelit tässä kirjoituksessa kunnostuskohteen, jossa oli voitu hyödyntää poistotuotteita. Täytyypä kyllä miettiä myös kiveyksien värityksiä jo nyt.

  2. Minä olenkin jutellut vanhempieni kanssa, että heidän pihalle olisi hyvä teettää pihasuunnitelma ja hankkia pihakivet asennettuna. On mukavaa aina lukea erilaisten kunnostuskohteiden tarinoita. Saapa nähdä kuinka suuri vanhempieni piharemontista ensi kesänä tulee ja kaivetaanko heilläkin koko piha auki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku