skip to Main Content
Oleskelualueen Kiveäminen – Syksyn 2015 Viimeinen Työmaa
Yleiskuva kunnostetusta kohteesta huhtikuussa 2016.

Oleskelualueen kiveäminen – syksyn 2015 viimeinen työmaa

Oleskelualueen kiveäminen – syksyn 2015 viimeinen työmaa

Oleskelualueen kiveäminen – tai oikeastaan pienen oleskelualueen kiveyksen laajentaminen ja kivetyn käytävän tekeminen sekä lipputangon asentaminen – oli projektina viime syksyn (2015) viimeisellä työmaalla. Kohde oli pihtiputaalainen yksityispiha, jonne olemme muutaman viime vuoden aikana tehneet muitakin pihan kunnostukseen liittyviä töitä, esimerkiksi juuri viime syksynä kunnostimme uuden käytävän molemmiin puolin olevat istutusalueet. Istutusalueiden kunnostamisesta voi lukea lisää täältä: https://www.kiviteos.fi/istutusalue-kuntoon-osa-2/. Tämän uusimman projektin tarkoituksena oli vähentää pikkuhiljaa leikattavan nurmikon määrää (käytävän toiselta puolelta nurmikko poistettiin kokonaan jo tässä vaiheessa, toiselle puolelle jää vielä toistaiseksi leikattavaa nurmea) ja rakentaa selvä kulkuväylä oleskelualueelle. Samalla kertaa pihalle laitettiin lipputanko.

Tämä blogikirjoitus oli ajatuksena kirjoittaa jo syksyllä / talvella, heti kun alueen sai valmiiksi, mutta projektin valmistuttua satoi ensilumi, joten syksyllä ottamistani valokuvista ei saa kovin tarkkaa kuvaa  alueen uudesta ilmeestä. Tästä syystä jutun kirjoittaminen siirtyi keväälle. Nyt lumien sulettua pääsin vihdoin ottamaan hieman paremmat kuvat kohteesta. Samalla kertaa pystyin tarkistamaan, että kunnostettujen istutusalueiden kasvit näyttivät selvinneen hyvin talvesta, ja lähes kaikilla alueilla (kasvit istutettiin laajoiksi yhtenäisiksi alueiksi lajin mukaan) näytti jo olevan uutta kasvua.

Käytävä tehtiin betonikivistä, samoin kuin oleskelualueen laajennusosakin. Käytävän ja oleskelualueen yhtymäkohdan levennyksessä käytettiin myös lohkopintaista graniittinupua. Graniittiset kivet muotoiltiin paikoilleen sopiviksi. Lipputangon ympärille jätettiin tila pienille sipulikukille, ja se ympäröitiin ympyräladotulla graniittisella lohkonopalla. Noppakivialue rajoittuu osittain isompaan istutusalueeseen. Pienempään istutusalueeseen ja käytävään rajoittuvaksi tehtiin myös toiselle puolelle pieni noppakivialue, johon upotettiin graniittinen poltettupintainen pollari jalustaksi aurinkokellolle. Pienemmän istutusalueen ja oleskelualueen väliin jäävän alueen nurmikko korvataan maanpeitekasveilla. Alueella on yksi omenapuu, joka myös hyötyy oikein valitusta maanpeitekasvista. Aiemmin omenapuun juuristoalue pidettiin nurmikottomana kanttaamalla ja katteiden avulla, mutta maanpeitekasvit ovat ilman muuta helpompi vaihtoehto.

käytävä Kohde ehti valmiiksi juuri ennen talven tuloa. Kuva marraskuulta 2015.
Käytävä ja noppakivialueet Huhtikuussa 2016 otetussa kuvasta kiveys näkyy selvemmin.
pieni oleskelualue Käytävän päässä olevaa kivettyä oleskelualuetta laajennettiin hieman.

Kuvat saa aukeamaan suurempana klikkaamalla kuvaa.

Tällaisista pihan kunnostustöistä kannattaa muistaa hyödyntää kotitalousvähennys. Lisätietoja kotitalousvähennyksestä löytyy verohallinnon sivuilta: https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku