skip to Main Content
Syysvärit Puutarhassa – Syksyn Väriloistoa Rautakaupalla
Syysvärit 21.9.2015, Rautakauppa Mehto Oy:n edustalla.

Syysvärit puutarhassa – Syksyn väriloistoa rautakaupalla

Artikkelisarjat: Rautakauppa Mehto Oy

Syysvärit puutarhassa – Syksyn väriloistoa rautakaupalla

Syysvärit ja syksyllä kukkivat perennat tuovat iloa puutarhassa pitkälle syksyyn. Kävin eilen katsomassa miltä Rautakauppa Mehto Oy:n edustalle tehty esittelyistutusalue näyttää nyt syyskuun lopussa, ja ihanhan se silmää ilahdutti vieläkin. Ei puhettakaan ankeasta värittömästä kukintansa kukkineesta alueesta, vaan värejä löytyi vielä sekä kukista että lehdistä. Vuorenkilvet (Bergenia) olivat saaneet lehtiinsä osittain kirkkaanpunaisen ruskan, tarhakalliokielon (Polygonatum x hybridum) lehdet taas loistivat keltaisena. Syysvärit olivat alkaneet vallata alaa myös kuunliljojen (Hosta) lehdistöissä, niissä alkoi jo olla yhtä paljon keltaista kuin vihreääkin. Kukinnallaan jaksoivat vielä ilahduttaa kultapallot (Rudbeckia laciniata ’Goldball’), kehäkukat (Calendula officinalis), syysasterit (Aster novi-belgii) ja syysleimut (Phlox paniculata), sekä tietenkin orvokit (Viola). Myös mäkimeiramissa (Origanum vulgare) ja päivänliljassa (Hemerocallis) sekä valkoisessa kellokukassa (Campanula) oli vielä jonkin verran kukkia jäljellä. En vieläkään muistanut tehdä kasville tarkempaa lajimääritystä, mutta äkkiseltään katsottuna olettaisin kyseessä olevan ukon- tai varsankellon (C. latifolia tai C. trachelium).

Istutualueella oli myös marjoja. Isompi mustaherukka oli näyttänyt tehneen yllättävänkin ison sadon ikäänsä nähden. Linnut eivät olleet näyttäneet vielä löytävän tätä apajaa, tai sitten nekin olivat sitä mieltä, että marjapensas oli liian lähellä tietä, sillä marjoja ei oltu pistelty parempiin suihin. Myös joitakin punaisia marjoja bongasin, olettaisin niiden olevan punakoisoa. Tosin en käynyt lähempää katsomassa, mutta punakoisoa (Solanum dulcamara) olen aiemminkin alueelta löytänyt. Se, kuten muutkin koisokasvit, sisältää lievästi myrkyllistä solaniinia, joten marjoja (tai muitakaan kasvinosia) ei kannata maistella.

Kuvat saa aukeamaan isompana klikkaamalla kuvaa. Kuvatekstit eivät valitettavasti näy suuremmassa kuvassa.

syysvärit vuorenkilpi Vuorenkilvet loistavat punaisina ja tarhakalliokielot keltaisena.
päivänlilja Päivänliljatkin jaksoivat vielä kukkia.
Syysleimu Violettikukkainen syysleimu.
Mustaherukkasato Mustaherukka teki satoa ensimmäisen kerran.

Mikäli haluat apua syysvärien hyödyntämisen suhteen tai muuten vain, tarjoamme edelleen pihasuunnitelmia, siten että suunnitelmapaketti räätälöidään aina asiakkaan tarpeen mukaan. ”Kevyin” ratkaisu on pihakonsultointi, jolloin käymme yhdessä asiakkaan kanssa läpi pihan ongelmakohdat tai suunnitelmaa / uudistamista vailla olevan kohteen. Toimitamme pihakonsultoinnista aina muisiinpanot asiakkaalle sähköisesti pihakäynnin jälkeen, joten aivan oman muistin varassa ei tarvitse pihaa alkaa laittaa. Pihakonsultoinnin kesto on yleensä 1-3 tuntia, asiakkaasta ja pihasta riippuen.

Mikäli tuntuu, että konsultointi pelkästään ei riitä, vaan pihasta halutaan myös jonkinlaista suunnitelmakuvaa, voidaan tehdä erilaisia suunnitelmia, luonnossuunnitelmasta ja osittaisesta pihasuunnitelmasta aina kaikenkattaviin kokonaissuunnitelmiin saakka. Suunnitelmat aloitetaan aina tekemällä pihakäynti (pihakonsultointi), jolla kartoitetaan suunnittelutarpeet ja suunnitelman laajuus. Suunnitelman hinta riippuu tilattavan suunnitelman laajuudesta ja pihan haastavuudesta. Yleensä suunnitelmien hinnat ovat muutamasta sadasta eurosta ylöspäin, lukuunottamatta yksittäisten istutusalueiden tai muiden pienten kohteiden suunnitelmia.

Syksy on parasta aikaa tilata pihasuunnitelma, sillä kesän kiireet alkavat jo pikkuhiljaa helpottaa, ja talven aikana on hyvin aikaa tehdä pihasuunnitelmaa. Ensimmäinen pihakäynti tulisi kuitenkin tehdä valoisan aikana ennen lumien tuloa, jotta pihasta ja esimerkiksi pinnanmuodoista saa paremman käsityksen. Syksyllä tilattu pihasuunnitelma on valmis toteutettavaksi keväällä säiden salliessa. Pihasuunnitelmat tehdään tilausjärjestyksessä, joten kannattaa olla nopea ja tilata omansa heti!

Yleisesti ottaen pihaa / puutarhaa suunniteltaessa ja kasvivalintoja tehdessä kannattaa huomioida ainakin seuraavat asiat kaiken toiminnallisuuden lisäksi: keväällä kasvuunlähtö, kesällä hoidon tarve (kastelu, lannoitus, tukeminen) ja syksyllä syysvärit. Tietenkin kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, etteivät  kaikki kukat kuki samaan aikaan, vaan että kukinta jaottuu edes suunnilleen tasaisesti koko kasvukaudeksi. Joitakin kasveja voi valita myös ihan vain siksi, että niissä on kauniit lehdet tai upeat syysvärit, vaikka kukinta olisikin mitätön. Myös puissa ja pensaissa kannattaa kiinnittää huomiota samoihin asioihin. Tunnettu tosiasiahan on se, että esimerkiksi vaahterat (Acer) ja pihlajat (Sorbus) saavat syksy syksyn jälkeen loistavat syysvärit. Lehtien värien lisäksi voidaan leikitellä myös puiden tai pensaiden versojen väreillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku