skip to Main Content
Talvivaurioita Tarkastelemassa – Kevät 2015
Keväällä kasveista paljastuu yleensä jonkin verran talvivaurioita.

Talvivaurioita tarkastelemassa – Kevät 2015

Artikkelisarjat: Oma piha

Talvivaurioita tarkastelemassa – Kevät 2015

Lumet sulavat vauhdilla ja sulavan lumen alta paljastuu monia, toivottavasti iloisia, yllätyksiä. Talven jäljiltä löytyy usein myös niitä ikävämpiä yllätyksiä, eli talvivaurioita. Talvi on kasveille monella tapaa rankkaa aikaa, ei väliä onko kyseessä lumeton vai luminen talvi. Viime talvi oli ainakin täällä Pihtiputaan korkeuksilla erittäin luminen, kun taas sitä edellinen talvi oli lähes lumeton. Pakkasia oli jonkin verran, en nyt muista, että mitenkään hirveän kovia paukkupakkasia olisi ollut, mutta onneksi kuitenkin jonkin verran. Lumisina talvina kasvit saavat lumesta parhaan talvisuojan, mutta paksu lumikerros myös voi aiheuttaa talvivaurioita.

Tein viime kesänä toimistomme nurkalle pienen istutusalueen, johon istutin esimerkiksi suomenköynnösruusu ’Pohjantähden’, meksikonhanhikkia ja harmaakurjenpolvi ’Ballerinaa’. Istutusalueen alkutöistä löytyy kirjoitus vanhasta blogistamme osoitteesta http://kiviteos.blogspot.fi/2014/06/oman-pihan-kunnostamista.html, ja valmiista istutusalueesta löytyy kuva myös vanhassa blogissamme julkaistusta kirjoituksesta (osoitteessa http://kiviteos.blogspot.fi/2014/07/istutustoita.html). Nyt lumet ovat sulaneet alueelta, ja uutta kasvua näyttää jo pukkaavan. Jonkin verran talvivaurioita löytyi ruususta, versojen kärjet olivat paleltuneet lähes joka versosta, osasta melko pitkältäkin matkalta. Myös istutusalueen viereen siirteeseen istutetut aronian taimet olivat hieman saaneet osumaa, ja versoja oli katkeillut lumen painosta. Katolta putoavat lumet olivat laittaneet toimiston oven vieressä olevat kiviruukut koville, mutta molemmat ruukut näyttivät edelleen ehjiltä. Jopa se ruukku, jonka lumimassa oli heittänyt toimiston seinään.

Alla muutamia kuvia. Kuvan saa aukemaan suurempana klikkaamalla kuvaa. Kuvatekstit eivät valitettavasti näy suuremmassa kuvassa.

revennyt oksa Aronian oksa oli revennyt lumen painosta.
talvivaurioita Katolta putoava lumi oli paiskannut kiviruukun pois paikoiltaan.
Kevät 2015 Toinen ruukku oli pysynyt paikoillaan. Ja molemmat näyttivät edelleen ehjiltä.
kuolleet versot Suomenköynnösruusun paleltuneet versojen kärjet leikattiin terveen silmun yläpuolelta.
Suomenköynnösruusu Jonkin verran versoja ja terveitä silmuja jäi vielä jäljelle lyhentämisen jälkeen.
Rosa Pohjantähti Köynnösruusu näyttää jo kasvattavan lehtiäkin!

Muita kevätkunnostustöitä en vielä tehnyt kuin kunnossapitoleikkaukset kasveille. Köynnösruusujen paleltuneet versot leikkasin terveen silmun yläpuolelta ja aronioista poistin katkenneet oksat oksan haarasta. Toisesta aronian taimesta oli iso oksa revennyt sen verran pahasti, että katkaisin pääverson repeämän alapuolelta. Uutta kasvua näytti aika hyvin tyveltä tulevan, ja leikkaaminen innostaa kasveja kasvamaan ja haarottumaan. Haarottumisen ansiosta pensaasta tulee tuuheampi, joten eiköhän näistäkin pensaista hyvät suojapensaat saada kasvatettua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ostoskori

Back To Top
Haku